Arvojen mukaista elämää

Hyvinvointiansoista oman suunnan selvittämiseen

Muistan kuinka vuoden vaihtumisen jälkeen luin inspiroivia kirjoituksia miten voisi elää enemmän. Innostuin, ja huomasin miettiväni miten nopeasti sitä urautuu elämään kapeasti. Tyyliin: ”Miten olen päästänyt itseni elämään näin tavallista arkea ja sokeutumaan elämän rikkaudelle?”, ”Miksen voisi vain alkaa harrastaa enemmän?” ja ”Miksen minäkin heittäytyisi elämän seikkailuun, myisi kaikkea ja lähtisi asustelemaan ulkomaille jne. jne.” …

Kunnes pysähdyin koko kuvion äärelle.

Miten nopeasti mieli alkaa tehdä ansoja myös hyvinvointiasioilla. Alkaa haluta asioita jotka eivät oikeasti edes pohjaudu omiin arvoihin.

Kaikki lähtee itselleen kirkastetuista arvoista. Jotta voisimme arjessa suunnata kohti meille tärkeitä asioita, emmekä säntäile päättömästi jokaisen mieliteon perään, meidän tulee ensin selkiyttää itsellemme omat tämän hetkiset arvomme. Kun tiedämme millaiset asiat ovat meille merkityksellisiä, voimme tehdä levollisemmin arkisiakin valintoja: kuinka paljon teen töitä, kenen kanssa haluan viettää vapaa-aikaani, mitä tehdä lomilla jne. Lähdetäänkö tutkimaan?

Millaiset arvot ohjaavat sinua eri elämänalueilla?

Eri elämäntilanteissa erilaiset asiat ovat meille tärkeitä. Se, mitä kaipaamme parikymppisinä, on useimmilla meistä hyvin toisen näköistä, kuin mitä haluamme nelikymppisinä. Sinkkuna elämää ilahduttavat osittain toisenlaiset jutut kuin perheellisenä eläessä. Arvoja kannattaakin kirkastaa aika ajoin, ettei jää jumittamaan johonkin vanhaan, toteuttamaan menneisyyden haaveita. Myös se, mitä naapurisi pitää tärkeänä, voi olla aivan toista mitä sinä kaipaat. Tai se, mitä omat vanhempasi sinulta toivoivat, voi poiketa omista kiinnostuksenkohteistasi. Jotta emme lähtisi jahtaamaan muiden unelmia, pysähdytään hetkeksi Sinun omien, tämän hetkisten arvojesi äärelle:

Miten tärkeitä seuraavat asiat ovat Sinulle, asteikolla 0-10 (0= ei lainkaan tärkeä, 10=todella tärkeä)?

  • Ihmissuhteet: parisuhde, perhesuhteet, ystävät, muut sosiaaliset suhteet
  • Työ, opiskelu ja muu itsensä kehittäminen
  • Terveys: fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi
  • Vapaa-aika: suhde luontoon, yhteisöön, harrastuksiin

Katso äsken pisteyttämiäsi kohtia ja valitse ne elämänalueet, jotka saivat isoimmat arvosanat. Nämä ovat tällä hetkellä kaikista merkityksellisimpiä asioita arjessasi. Miten tyytyväinen olet niiden toteutumiseen, asteikolla 0-10 (0=en lainkaan tyytyväinen, 10=todella tyytyväinen)? Mitä huomaat? Onko jonkin sinulle merkityksellisen asian kohdalla vajetta? 

Miten voisit ilmentää arvojasi arjessa?

Seuraavaksi voimme pohtia miten arvot näkyisivät paremmin elämässämme. Ei niin, että kirjaisimme odotuksiamme muiden käyttäytymisen muutoksista, vaan kääntäen peiliä enemmänkin itseemme: miten Sinä voisit toimia, jotta jokaisessa käänteessä ilmentäisit itsellesi merkityksellisiä asioita.

  • Ihmissuhteet

Millainen puoliso, vanhempi ja ystävä haluat olla? Haluatko selkiyttää rajojasi ja ottaa etäisyyttä johonkin ihmiseen? Haluaisitko uusia ystäviä? Millaiseen suuntaan haluaisit kehittää suhteitasi? Entä miten kohtelisit muita, jos toteuttaisit omaa ihanneminääsi näissä suhteissa?

  • Työ, opiskelu ja muu itsensä kehittäminen

Millainen työntekijä haluat olla? Millaisia henkilökohtaisia ominaisuuksiasi haluaisit tuoda työhösi? Miten haluat käyttäytyä kollegoitasi, työnantajaasi tai asiakkaitasi kohtaan, jos toimisit kuten ihanneminäsi työpaikalla? Ja mikä tekisi työstäsi entistä merkityksellisempää?

  • Terveys: fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi

Miten haluaisit pitää huolta itsestäsi ja kehostasi? Millaisen fyysisen kunnon haluaisit? Millaisia toistuvia aktiviteetteja voisit valita pitääksesi huolta kehostasi? Miten haluaisit nukkumisen, ruokavalion ja liikunnan avulla pitää huolta terveydestäsi? Entä mitä psyykkinen hyvinvointi tarkoittaa sinulle? Mielenrauhaa, tanssimista, luonnossa liikkumista, pysähtymistä, läsnäoloa, meditaatiota, hengellisyyttä, syvällisiä pohdintoja? Miten voisit toteuttaa ja ilmentää niitä elämässäsi?

  • Vapaa-aika: suhde luontoon, yhteisöön, harrastuksiin

Millä tavalla haluaisit olla yhteydessä luontoon? Miten voisit toteuttaa sitä elämässäsi? Entä kuinka haluaisit palvella yhteisöäsi? Millä eri tavoin haluaisit rentoutua, palautua, vaalia luovuuttasi ja pitää hauskaa? Miten näitä voisi tuoda enemmän osaksi arkea?

Lähteet: Tunne tunteesi /Katja Myllyviita (DUODECIM 2016), Onnellisuusansa / Russ Harris (DUODECIM 2016), Joustava mieli /Arto Pietikäinen (DUODECIM 2016)

Arvokierroksen lopputulemana

Kun vuoden vaihteen ensi-innostuksen jälkeen pysähdyin, en lähtenytkään juoksemaan sokeana ja itseäni läkähdyttäen. Kirkastin tämänhetkiset arvoni, ja päädyin jatkamaan tänäkin vuonna omalla elämänpolullani, hairahtumatta jonkun toisen polulle ja hänen toiveitaan jahtaamaan. Ei niinkään ne ulkoiset puitteet, vaan se tapa, jolla kohtaan jokaisen tilanteen.

Muuttamatta siis ulkomaille, kysyin itseltäni: Mitä jos antaisin itselleni luvan kokea, aistia, epäonnistua, hullutella, tuntea ja elää, niin elämän huikaisevina hetkinä, kuin arjen tallomanakin? Ja se on ollut vapauttavaa. Arki on maustunut läheisyydellä, rehellisyydellä, pienillä viikonloppulomilla ja jopa uudella harrastuksella ♥

Mitä Sinulle valkeni arvojesi selkiyttämisen myötä?

Seuraava teksti vie meidät elämäntehtävämme äärelle. Tule kurkkaamaan kesäkuun ensimmäisenä perjantaina!

♥ Elina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *